اصول هیات داری و آسیب شناسی هیات های مذهبی (۵): عوامل موثر در گرایش و تشویق جوانان برای حضور در هیات

زمان تقریبی مطالعه: ۴ دقیقه
۳.۴
(۵)

مقدمه

(اصول هیات داری و آسیب شناسی هیات های مذهبی) سلسله یادداشتی است که در آن سعی شده تا به اصول و قواعد هیئت داری و همچنین آسیب شناسیِ هیئت‌های مذهبی پرداخته شود. در شماره‌های پیشینِ این مجموعه ما با مطالب مختلفی در این باره آشنا شدیم که می‌توانید از طریق کلیک روی این لینک آن‌ها را مطالعه نمائید. در این قسمت نیز به برخی از عوامل موثر در گرایش و تشویق جوانان برای حضور در هیات خواهیم پراخت. از شما دعوت می‌کنیم که در این قسمت نیز با جامعه الاحکام همراه باشید.

چند عامل مهم را نیز میتوانیم به عنوان عوامل موثر در گرایش و تشویق جوانان برای حضور در هیات های مذهبی معرفی و بیان کرد:

 

 

یک) سخنرانی و مداحی

کیفیت خوب سخنرانی و مداحی و توجه به سلایق مختلف و مخاطب شناسی، از مسائلی هستند که بسیار در حضور و گرایش مردم به یک هیات موثر است؛ یک سخنران یا مداح باید به خوبی با نیاز مخاطب آشنا باشد؛ برای مثال بانوان موافق با سینه زنی زیاد نیستند و بیشتر به مناجات و روضه خوانی علاقه نشان می دهند و جوانان به شور و سینه زنی و بزرگ ترها به محتوا و گاهی سبک های قدیمی که اگر یک مداح بتواند به خواسته آنان توجه کند در حضور با اشتیاق آنان تاثیر می گذارد. همین طور اگر یک سخنرانی همراه با داستان و بیان تاریخ و ذکر مصیبت نباشد، بعضی از مخاطبان را از دست خواهد داد.

توجه:

  1. در صورتی که هیات در مقطعی، از داشتن سخنران یا مداح باتجربه محروم بود، اگر زمان برنامه را کم تر کند مخاطبان خیلی بهتر با این قضیه کنار خواهند آمد.
  2. فراموش نشود که اخلاص و تقوای بانیان، مداح، سخنران، مدیر، خادمان و هرکس دیگری در هیات، رمز اول ماندگاری و صفا و برکت هیاتست.

 

دو) مکان، فضاسازی و دکور

قرار داشتن مکان هیات در جایی که دسترسی برای مردم آسان باشد (از جاهای پر ترافیک یا خیلی دور از منازل شرکت کنندگان نباشد) و وجود فضای مناسب اعم از دکور و زمینه زیبا و جذاب؛ همچنین نور کافی و سیستم صوتی سالم و مناسب و هوای معتدل، معطر، متبوع و خوش آیند و فراهم ساختن مکان و لوازم مناسب برای حضور افراد سالخورده از جمله موارد لازم برای جذابیت و گرایش اقشار مختلف در هیات است. به خصوص اگر اعضای هیات بتوانند در پایان برنامه ها از مهمانان و اعضا پذیرایی مناسبی داشته باشند و با یک وعده غذایی هیات را به اتمام برسانند، بسیار کار شایسته و مفیدی است و باعث می شود افراد زیادی به خصوص بانوان بتوانند بدون دغدغه در هیات حضور پیدا کنند.

 

توجه:

  1. در صورتی که بتوان مراسم هیات را در مسجد برگزار کرد تا رابطه مسجد و هیات حفظ شود، خیلی خوب است و حضور در مسجد آثار بسیار زیادی دارد؛ البته اگر در کنار مسجد حسینیه هم باشد تا کسانی که عذر شرعی دارند بتوانند در برنامه ها شرکت کنند خیلی بهتر است.
  2. اطلاع رسانی به موقع با جزییات از مکان و امکانات هیات بسیار مهم است. برای مثال مشخص شود که هیات ویژه آقایان است یا بانوان؛ محل هیات جای پارک ماشین هست یا خیر؛ امکاناتی مانند کتاب دعا و قرآن به ویژه در ماه مبارک رمضان و شب های احیا در هیات هست یا خیر؛ وسیله ایاب و ذهاب برای هیات پیش بینی شده یا خیر.
  3. وجود یک اتاق ویژه در هیات برای بازی و نگه داری کودکان – به خصوص در ایامی که مراسم هیات با استقبال بیشتری مواجه است مانند دهه محرم – و دعوت از یک مربی خانم که بتواند با شیوه های مناسب رفتارهای دینی را در قالبی زیبا و همراه با شعر، داستان، نقاشی و بازی به کودکان آموزش دهد؛ این کار علاوه بر اینکه باعث می شود مادران بهتر و بیشتر در هیات حضور پیدا کنند، کودکان را نیز به هیات علاقه مند می کند.

 

سه) رفتار و ادب

برخورد صمیمانه خادمان و مراعات ادب و پرهیز از به کار گیری کلمات و اعمال نسنجیده در ارتباط با شرکت کنندگان و به خصوص رفتار صحیح مسوولان هیات با مهمانان و به طور ویژه رفتار محبت آمیز سخنرانان و مداحان هیات با مردمی که در هیات حضور پیدا می کنند و وقت گذاشتن برای پاسخ گویی به سوالات آنان پس از پایان مراسم از مهم ترین عوامل در گرایش جوانان و حتی سایر افراد به هیات های مذهبی است.

توصیه: بسیاری از اوقات، حضور تعداد زیادی از خادمان در ورودی و داخل هیات برای خوشامد گویی، نه تنها مفید و ضروری نیست، بلکه جلوه خوبی هم ندارد. نیازی نیست که در یک هیات ۱۰۰ نفره، ۲۰ نفر بایستند و به نظارت و خوش آمد گویی بپردازند. گاهی بهتر این است که خادمان هیات، خود از مراسم معنوی هیات بدون دغدغه بهره ببرند تا خدای نکرده از غافله معنویت عقب نمانند؛ بنابراین بهتر این است که هر چند وقت به نوبت مسئولیتی خادمی تغییر کند.

 

چهار) اردوهای تفریحی ، زیارتی و آموزشی

برگزاری اردوهای یک تا ۵ روزه با برنامه ریزی صحیح و البته کم هزینه و همین طور کم حجم به لحاظ جلسات معارفی و آموزشی و دعوت از کارشناسان خبره در اردوها می تواند یکی از بالاترین بازدهی ها را داشته باشد و تجربه نشان می دهد بسیاری از اعضای اصلی هیات های مذهبی به همین مناسبت به این محیط های پاک و معنوی گرایش پیدا کرده و حتی عضو دائم شده اند.

 

پنج) ورزش

برگزاری برنامه های ورزشی و نشاط آور، همچون کوه نوردی گروهی – به صورت هفتگی – به خصوص در فصل های بهار و تابستان و حتی المقدور رزرو سالن اختصاصی فوتبال، والیبال یا استخر شنا برای اعضای هیات از جمله رایج ترین برنامه های ورزشی و جذاب می باشد.

این پست چقدر مفید بود؟

برای رتبه بندی روی یک ستاره کلیک کنید!

نظر خود را ارسال کنید

آدرس ایمیل شما درج نخواهد شد